Zeevissen
Faunaland XL de Koningsvis
1.500 m2 dierenplezier op het Ravelijncenter te
Den Helder.
Roofvissen    |    Witvissen 

Vliegvissen    |    Zeevissen


Zeevissen
Op deze manier raakt het geheel niet zo vaak in de knoop.  Als aas wordt meestal een (diepvries) spierinkje gebruikt of een reepje van een al gevangen vis. Een handige tip is om voor de geep eens een reepje zalmhuid te gebruiken.
Bij het vissen op makreel zijn verenpaternosters een veel gebruikt aas. Ze zijn er in diverse kleuren of kleurcombinaties.
Een gewone witte paternoster al dan niet met wat glimmend materiaal er tussen brengt over het algemeen een best visje aan de kant.

Nederland heeft een lange kustlijn en daarmee veel mogelijkheden om de sportvisserij op zout water te beoefenen. Heel bekend is de visserij op platvis en gul vanaf de stranden. Hierbij wordt meestal gebruik gemaakt van een standhengel in lengten tussen 3.90 m en 4,50 m. Als lijnen worden zowel nylon- als gevlochten lijnen gebruikt. Aan de hoofdlijn komt een onderlijn met 1 tot 3 zijlijntjes, een zogenaamde paternoster.

Gevlochten lijnen hebben het voordeel dat ze een hele grote trekkracht hebben bij een geringe diameter. Daarom kan men er ver mee werpen. Het loodgewicht is afhankelijk van de situatie ter plekke, maar een lood van 150 gram is vanaf de stranden vrij algemeen inzetbaar. Op de Waddenzee kan men meestal met lagere gewichten goed terecht.

Aan de molen voor zout water worden andere eisen gesteld dan voor gebruik op zoet water. Een grotere inhaalsnelheid is van belang om het lood snel van de grond te krijgen en daardoor verspelen van lood en onderlijn te voorkomen. Verder moet de spoel voldoende ruimte hebben voor een lange- en dikke lijn. Welke molen men ook kiest, het is noodzakelijk om de molen na gebruik onder warm water af te spoelen en de spoel met de lijn apart in een bak koud zoet water te leggen en goed uit te spoelen. Met deze verzorging kan men lang plezier van het materiaal hebben.

Voor de visserij op geep word gebruik gemaakt van een dobber en een onderlijn van 1 tot 2,5 meter. Belangrijk hierbij is om zowel de hoofdlijn als de onderlijn op het bovenste oogje van de dobber  te bevestigen.

Sinds langere tijd is er in de zomer ook bij Den Helder goed zeebaars te vangen. Het lijkt er op dat de zeebaars zijn verspreidingsgebied naar het noorden uitbreidt. Het is mogelijk om zeebaars te vangen met de hierboven genoemde strandhengel, maar men kan ook heel goed een kortere en lichtere hengel inzetten voor gebruik van kunstaas. Hiervoor zijn diverse lepels, soft baits en plugjes een goede keus. Ook is zeebaars te vangen op de vliegenhengel.

In de haven is een mooie visserij op harder mogelijk. Een karperhengel en wat brood als aas kan hier voor grote sport zorgen. Het is echter geen gemakkelijke visserij.

Vanuit diverse havens kan men een dagje zeevissen boeken met een sportvisschip. Op de Waddenzee wordt meestal op platvis gevist, op de Noordzee op platvis, gul of makreel. Omdat een lange hengel aan boord niet praktisch is, wordt een boothengel gebruikt van ongeveer 2,50 m. 

Het loodgewicht is bij de bootvisserij op de Noordzee zwaarder dan vanaf het strand. Een voldoende zwaar lood maakt dat de lijn mooi recht naar beneden gaat en niet verward raakt met de lijnen van enkele ander vissers aan boord. Voor de gul wordt soms een combinatie van kunstaas en natuurlijk aas ingezet.
Zeevissen
Openingstijden en route
Dierspecialist De Koningsvis
Industrieweg 4
1785 AG Den Helder
T 0223-624226
E:
koningsvis-denhelder@dierspecialist.nl
Dierspecialist De Koningsvis
Industrieweg 4
1785 AG Den Helder
T 0223-624226
E koningsvis@faunaland.nl
0223-624226
Dier en Sport
   
Hoofdmenu
   
Online bestellen en bezorgen, Den Helder en omgeving, klik hier!