Witvissen
Faunaland XL de Koningsvis
1.500 m2 dierenplezier op het Ravelijncenter te
Den Helder.
Roofvissen    |    Witvissen 

Vliegvissen    |    Zeevissen


Witvissen
Welke sportvisser is er niet zo begonnen? Als jongen met een bamboehengeltje of, wat minder lang geleden, een vast hengeltje van glasvezel of zelfs carbon. Lekker achter de witvis aan, vooral in de zomer. Vaak is dit een start voor een hobby met veel facetten, zoals een specialisatie op karper, roofvis, zeevissen of het vissen met de vlieg.

Maar voor velen is en blijft het vissen op witvis favoriet.De term witvis is een algemene benaming die soorten omvat zoals blank- en ruisvoorn, brasem en kolblei.
Tegenwoordig is ook een visserij op roofblei mogelijk.Hoewel de roofblei ook een witvis is, behoort de visserij er op onder de visserij op roofvis.Het vissen met de vaste hengel is wel de meest gebruikte manier van sportvissen in Nederland. En waarom ook niet.

Het materiaal en de techniek zijn eenvoudig en men kan er veel plezier aan beleven. Het is ontspannend om naar het puntje van de dobber te turen, maar spannend wordt het meteen wanneer dat puntje in beweging komt, een teken dat een vis aan het aas snuffelt. Het blijft een prachtig gezicht als de dobber de diepte in verdwijnt. Het is zeker geen sport voor alleen in de zomer. Juist in de winter zijn er prachtige vangsten mogelijk van grotere blankvoorn omdat deze zich dan concentreren op wat diepere plaatsen.

Vaste hengels zijn er in allerlei soorten en maten. Veel gebruikt zijn eenvoudige telescopische hengeltjes van glasvezel en/of carbon. Zelfs een dergelijk “kinderhengeltje” heeft eigenschappen die de duurste hengel van bamboe of tonkin van vroeger te boven gaan. Ze zijn licht van gewicht en hebben een mooie strakke actie. Bovendien kosten ze niet veel. Het nadeel van een telescopische hengel is dat er in principe altijd met de gehele lengte van de hengel wordt gevist. Een insteek- of oversteek hengel heeft dit nadeel niet. Naar wens kan men er een deel afhalen of bij zetten.

De specifieke visserij op ruisvoorn tussen de rieten wordt meestal vanuit een bootje beoefend. Hierbij is een kort en licht spinhengeltje van 3 – 10 gram werpgewicht goed te gebruiken. Hoewel men vaak ondiep vist, is het handig om toch voor een schuifpen te kiezen. De dobbers voor de penvisserij op karper zijn hiervoor zeer geschikt. Eerst een stuitje op de lijn, dan de dobber die alleen op de lijn komt met het onderste oogje, dan de nodige loodhageltjes en tot slot de haak. Met brood of maden als aas zijn zeer leuke vangsten te maken. Ook grote ruisvoorn, dus vissen boven de dertig centimeter,kunnen hiermee gevangen worden.

Omdat men nog wel eens vast wil komen te zitten tussen het riet, is het verstandig om een niet te dunne lijn te gebruiken, of een gevlochten (Dyneema) lijn, zodat er wat kracht uitgeoefend kan worden om het zaakje uit het riet te trekken.

Een matchhengel is een hengel met een lengte tussen de 3,60 en 4,20 meter. Er wordt met een dobber gevist. Het lijkt een beetje op een kruising tussen een vaste hengel en een werphengel. Op kleinere rivieren in Groot Brittanië wordt er bv. mee op kopvoorn gevist op de manier zoals met de vaste hengel. Op grotere wateren wordt er geworpen. Op de hengel komt een molen, hoewel in het buitenland ook wel een centre pin reel wordt gebruikt.

Wanneer er op wat grotere afstand moet worden gevist wordt vaak een winkle picker of een feeder hengel ingezet. Het grootste verschil tussen deze twee hengels is de lengte, een feederhengel is langer, meestal 3,60 m of 3,90 m. Bij deze techniek gebruikt men geen dobber maar een klein korfje met een loodgewicht. Het voer wordt in- en om het korfje geknepen en de haak beaasd. Er zijn grote afstanden mee te gooien. Het voer uit het korfje creëert ter plaatse een klein voerplekje, vooral als er een paar keer is ingeworpen. De aanbeet wordt zichtbaar aan de hengeltop.

Een techniek die de laatste tijd in opmars is gekomen is de method feeder. Het is een systeem waarbij de vis zichzelf haakt na de aanbeet. De feeder is open en plat en met het er op kneden van het voer, wordt ook de beaasde haak in het voer meegenomen. Het heeft erg veel overeenkomst met het vissen op karper met vast lood systemen.
Witvissen
Openingstijden en route
Dierspecialist De Koningsvis
Industrieweg 4
1785 AG Den Helder
T 0223-624226
E:
koningsvis-denhelder@dierspecialist.nl
Dierspecialist De Koningsvis
Industrieweg 4
1785 AG Den Helder
T 0223-624226
E koningsvis@faunaland.nl
0223-624226
Dier en Sport
   
Hoofdmenu
   
Online bestellen en bezorgen, Den Helder en omgeving, klik hier!