Hengelsport

/ Afdelingen / Hengelsport

Vissen is een fantastische bezigheid! Zo, dat mag duidelijk zijn. De hengelsport is namelijk één van de meest beoefende hobby’s in Nederland. Wat is er ook (ont)-spannender dan buiten in de natuur een hengel uit te werpen? Wat is er avontuurlijker dan aan de waterkant een gevecht aan te gaan met de grootste rovers van de onderwaterwereld. En… de voldoening als er een vis gehaakt wordt. De Hengelsport is een veelzijdige bezigheid, het biedt ontspanning, ruimte om na te denken en het plezier van de voorbereiding.

Maar… een goede voorbereiding is het halve werk.

Hengelsport, de Dierspecialist vertelt u er graag over!

Bij Dierspecialist XL de Koningsvis vindt u alles wat u nodig heeft op het gebied van hengelsport. Hier bent u aan het juiste adres voor deskundig advies en een uitgebreid assortiment aan kwaliteitsproducten. Meer dan 300 m² hengelsport met ook dit jaar weer vele nieuwtjes voor de liefhebber! Bent u een karpervisser, witvisser, zeevisser of roofvisser? Of vist u het liefst recreatief tijdens uw vakantie? Voor elke visser bieden we een ruim assortiment aan hengels, molens en diverse accessoires. Bovendien zijn er veel soorten (zee)aas en kunstaas verkrijgbaar, zoals wormen, maden, boilies e.d. Maar ook voor de gevorderde visser zijn er genoeg andere specialistische toevoegingen te verkrijgen. Volg onze speciale Facebookpagina voor handige tips en aanbiedingen.

Naast het kwalitatief hoogwaardige assortiment bent u bij de winkel ook aan het juiste adres voor uitstekende service en persoonlijk advies. U wilt de deur niet uit? Gebruik dan ons contactformulier.

Niets missen van onze acties en aanbiedingen? Volg ons dan ook op onze Facebookpagina.

hengelsport

De hengelsport en een aantal specifieke vissoorten en mogelijkheden benoemd.

Roofvissen is een vaak actieve vorm van vissen en kan worden beoefend in vele vormen. Men kan vanaf de kant vissen op de meest populaire vissoorten zoals snoek, snoekbaars en baars maar natuurlijk ook vanuit de (belly)boot. Er kan zowel statisch als actief gevist worden op roofvis met natuurlijk aas zoals dode voorn, dode spiering, wormen, maar natuurlijk kun je ook roofvissen met kunstaas zoals spinners, pluggen en shads.

Daarbij kun je dan ook weer kiezen of je bijvoorbeeld wilt spinnen, verticalen of, momenteel stevig in opmars zijnde, het dropshotten. Het dropshotten is bijvoorbeeld de methode om ook gedurende het gesloten seizoen met een worm door te kunnen vissen op baars. Het mag duidelijk zijn dat voor iedere expertise het daarvoor typisch bestemde materiaal gebruikt wordt.

Witvissen vangen. Welke sportvisser is er niet zo begonnen? Als jongen of meisje met een bamboehengeltje of, wat minder lang geleden, een vast hengeltje van glasvezel of zelfs carbon. Lekker achter de witvis aan, vooral in de zomer. Vaak is dit een start voor een hobby met veel facetten, zoals een specialisatie op karper, roofvis, zeevissen of het vissen met de vlieg. Maar voor velen is en blijft het vissen op witvis favoriet. De term witvis is een algemene benaming die soorten omvat zoals blank- en ruisvoorn, brasem en kolblei.

Het materiaal en de techniek zijn eenvoudig en men kan er veel plezier aan beleven. Het is ontspannend om naar het puntje van de dobber te turen, maar spannend wordt het meteen wanneer dat puntje in beweging komt, een teken dat een vis aan het aas snuffelt. Het blijft een prachtig gezicht als de dobber de diepte in verdwijnt. Het is zeker geen sport voor alleen in de zomer. Juist in de winter zijn er prachtige vangsten mogelijk van grotere blankvoorn omdat deze zich dan concentreren op wat diepere plaatsen.

Vaste hengels zijn er in allerlei soorten en maten. Veel gebruikt zijn eenvoudige telescopische hengeltjes van glasvezel en/of carbon. Zelfs een dergelijk “kinderhengeltje” heeft eigenschappen die de duurste hengel van bamboe of tonkin van vroeger te boven gaan. Ze zijn licht van gewicht en hebben een mooie strakke actie. Bovendien kosten ze niet veel. Het nadeel van een telescopische hengel is dat er in principe altijd met de gehele lengte van de hengel wordt gevist. Een insteek- of oversteek hengel heeft dit nadeel niet. Naar wens kan men er een deel afhalen of bij zetten.

De specifieke visserij op ruisvoorn tussen de rieten wordt meestal vanuit een bootje beoefend. Hierbij is een kort en licht spinhengeltje van 3 – 10 gram werpgewicht goed te gebruiken. Hoewel men vaak ondiep vist, is het handig om toch voor een schuifpen te kiezen. De dobbers voor de penvisserij op karper zijn hiervoor zeer geschikt. Eerst een stuitje op de lijn, dan de dobber die alleen op de lijn komt met het onderste oogje, dan de nodige loodhageltjes en tot slot de haak. Met brood of maden als aas zijn zeer leuke vangsten te maken. Ook grote ruisvoorn, dus vissen boven de dertig centimeter, kunnen hiermee gevangen worden.

Omdat je nog wel eens vast wil komen te zitten tussen het riet, is het verstandig om een niet te dunne lijn te gebruiken, of een gevlochten (Dyneema) lijn, zodat er wat kracht uitgeoefend kan worden om de haak e.d. uit het riet te trekken.

Kjell Kjell

"Mijn specialisme binnen de hengelsport ligt bij het zeebaars, karper, en snoekvissen"

Een matchhengel is een hengel met een lengte tussen de 3,60 en 4,20 meter. Er wordt met een dobber gevist. Het lijkt een beetje op een kruising tussen een vaste hengel en een werphengel. Op kleinere rivieren in Groot-Brittannië wordt er bv. mee op kopvoorn gevist op de manier zoals met de vaste hengel. Op grotere wateren wordt er geworpen. Op de hengel komt een molen, hoewel in het buitenland ook wel een centre pin reel wordt gebruikt.

Wanneer er op wat grotere afstand moet worden gevist wordt vaak een winkle picker of een feeder hengel ingezet. Het grootste verschil tussen deze twee hengels is de lengte, een feederhengel is langer, meestal 3,60 m of 3,90 m. Bij deze techniek gebruikt men geen dobber maar een klein korfje met een loodgewicht. Het voer wordt in- en om het korfje geknepen en de haak beaasd. Er zijn grote afstanden mee te gooien. Het voer uit het korfje creëert op die plek een klein voerplekje, vooral als er een paar keer is ingeworpen. De aanbeet wordt zichtbaar aan de hengeltop.

Een techniek die de laatste tijd in opmars is gekomen is de method feeder. Het is een systeem waarbij de vis zichzelf haakt na de aanbeet. De feeder is open en plat en met het er op kneden van het voer (vaak met behulp van een vorm/mould), wordt ook de beaasde haak in het voer meegenomen. Het heeft erg veel overeenkomst met het vissen op karper met vast lood systemen.

hengelsport
hengelsport

Een vraag of voer, een hengel of andere hengelsport-vraag? Stel hem hier!

Vissen op Karpers

Men onderscheid vaak het vissen met de pen (karperdobber) en het afstandsvissen. Beide methodes kunnen flinke karpervangsten opleveren, maar de afstandvisserij, compleet met beetmelders e.d. biedt toch wel het meeste kans op de wat grotere karpers. Vis je graag actief, dan is de eerste methode (penvissen) het meest voor de hand liggend. Naast hengel, molen en dobber volstaat een goed landingsnet en een onthaakmat meestal. Als aas wordt er met mais, wormen, kleine pellets, o.i.d. gevist.

Bij de afstandvisserij zijn er wel meer attributen gewenst, zoals een stretcher, stoel en zelfs een tent/ bivvy (voor evt. overnachting). Bovendien ook vaak een rodpod met beetmelders.
Het (lok)voer, en het aas vraagt wat meer kennis van zaken. Meest gebruikt is wel de boilie, die er in diverse maten is. De diverse onderlijnen en de daarbij behorende methodes zijn een verhaal op zich. Kortom een visserij die de nodige kennis vereist. Hierin kunnen wij u veel informatie verschaffen.

Vliegvissen

Vliegvissen is een vorm van sportvisserij waarbij het aas bestaat uit een kunstvlieg, een met allerlei materialen nagebootst insect. In tegenstelling tot wat wel eens gedacht wordt is het geen nieuwe, maar een hele oude vorm van vissen. Naar verluidt zijn er al afbeeldingen van kunstvliegen die dateren uit het oude Egypte. Ook de oude Grieken en Romeinen waren er bekend mee.

Omdat een kunstvliegje bijna niets weegt, kan je het niet ver werpen. Daarom vormt de lijn het werpgewicht.Met een heen en weer gaande beweging van de hengel wordt de lijn, met daaraan een onderlijn en de vlieg, in de lucht gehouden en op lengte gebracht. Daarna wordt de vlieg zachtjes op het water gezet en is het de bedoeling dat een vis die zal pakken. De vliegvisserij is het meest bekend door de visserij op zalm en forel in het buitenland. Allerlei andere vissen zijn echter ook op deze manier te vangen, variërend van voorntjes tot grote zeevissen als tarpon. Hier in Nederland kan er onder meer snoek, snoekbaars, baars, brasem, winde en voorn mee vangen. Ook karper is er wel eens mee te verleiden.

Naast het vissen met de kunstvlieg is het zelf bouwen van de vliegen, het vliegbinden, een hobby apart. Het geeft de grootste voldoening om een vis te vangen met een zelf gebouwde vlieg. Maar als u daar geen tijd of zin in heeft, kunnen kunstvliegen ook gekocht worden. Als je wilt beginnen met vliegvissen kan je eens in bij Dierspecialist XL de Koningsvis komen kijken, er zijn diverse vliegenhengels, reels en lijnen in het assortiment aanwezig. Ook allerlei accessoires zijn hier verkrijgbaar.

hengelsport

Dealer van vele merken hengelsportartikelen

Dierspecialist De Koningsvis beschikt over een grote diversiteit aan materialen voor de meeste vormen van hengelsport. Kom eens naar Dierspecialist de Koningsvis en laat je daar door het deskundige en ervaren personeel voorlichten voor aankoop van degelijk materiaal. Wij zijn dealer van vele merken hengelsportartikelen, zoals:

  • Shimano
  • Fox
  • Korda
  • Spro- Cresta- Pole Positon
  • Berkley
  • Mitchell
  • Penn
  • Abu Garcia
  • Albatros
  • Shakespeare
  • Svendsen/ Dam en vele anderen.

Zeevissen in Den Helder
Nederland heeft een lange kustlijn en daarmee veel mogelijkheden om de sportvisserij op zout water te beoefenen. Heel bekend is de visserij op platvis en gul vanaf de stranden. Hierbij wordt meestal gebruik gemaakt van een standhengel in lengten tussen 3.90 m en 4,50 m. Als lijnen worden zowel nylon- als gevlochten lijnen gebruikt. Aan de hoofdlijn komt een onderlijn met 1 tot 3 zijlijntjes, een zogenaamde paternoster.

Gevlochten lijnen hebben het voordeel dat ze een hele grote trekkracht hebben bij een geringe diameter. Bovendien kan men er ver mee werpen. Het loodgewicht is afhankelijk van de situatie daar en op dat moment, maar een lood van 150 gram is vanaf de stranden vrij algemeen inzetbaar. Op de Waddenzee kan men meestal met lagere gewichten goed terecht.

Aan de molen voor zout water worden andere eisen gesteld dan voor gebruik op zoet water. Een grotere inhaalsnelheid is van belang om het lood snel van de grond te krijgen en daardoor verspelen van lood en onderlijn te voorkomen. Verder moet de spoel voldoende ruimte hebben voor een lange- en dikke lijn. Welke molen men ook kiest, het is noodzakelijk om de molen na gebruik onder warm water af te spoelen en de spoel met de lijn apart in een bak koud zoet water te leggen en goed uit te spoelen. Met deze verzorging kan men lang plezier van het materiaal hebben.

Voor de visserij op geep word gebruik gemaakt van een dobber en een onderlijn van 1 tot 2,5 meter. Belangrijk hierbij is om zowel de hoofdlijn als de onderlijn op het bovenste oogje van de dobber te bevestigen. Op deze manier raakt het geheel niet zo vaak in de knoop. Als aas wordt meestal een (diepvries) spierinkje gebruikt of een reepje van een al gevangen vis. Een handige tip is om voor de geep eens een reepje zalmhuid te gebruiken. Bij het vissen op makreel zijn verenpaternosters een veel gebruikt aas. Ze zijn er in diverse kleuren of kleurcombinaties. Een gewone witte paternoster al dan niet met wat glimmend materiaal er tussen brengt over het algemeen een best visje aan de kant.

Sinds langere tijd is er in de zomer ook bij Den Helder goed zeebaars te vangen. Het lijkt er op dat de zeebaars zijn verspreidingsgebied naar het noorden uitbreidt. Het is mogelijk om zeebaars te vangen met de hierboven genoemde strandhengel, maar men kan ook heel goed een kortere en lichtere hengel inzetten voor gebruik van kunstaas. Hiervoor zijn diverse lepels, soft baits en plugjes een goede keus. Ook is zeebaars te vangen op de vliegenhengel. In de haven is een mooie visserij op harder mogelijk. Een karperhengel en wat brood als aas kan hier voor grote sport zorgen. Het is echter geen gemakkelijke visserij.

Vanuit diverse havens kan men een dagje zeevissen boeken met een sportvisschip. Op de Waddenzee wordt meestal op platvis gevist, op de Noordzee op platvis, gul of makreel. Omdat een lange hengel aan boord niet praktisch is, wordt een boothengel gebruikt van ongeveer 2,50 mtr. Het loodgewicht is bij de bootvisserij op de Noordzee zwaarder dan vanaf het strand. Een voldoende zwaar lood maakt dat de lijn mooi recht naar beneden gaat en niet verward raakt met de lijnen van enkele ander vissers aan boord. Voor de gul wordt soms een combinatie van kunstaas en natuurlijk aas ingezet.

Actueel